Spreker: | prof.dr.ir. Maaike Kroon |
Datum: | 17 februari 2015 |
Aanvang: | 19:30 uur |
Locatie: | Collegezaal van het Polymer Science Park, Ceintuurbaan 15, 8022 AW Zwolle |
Samenvatting:
Het woord ‘scheidingen’ heeft vaak een negatieve connotatie. Toch hoeven niet alle scheidingen problematisch te zijn. Nieuwe selectieve scheidingsprocessen kunnen namelijk het energieverbruik van de chemische industrie drastisch omlaag brengen. Uit energetisch oogpunt is het vooral aantrekkelijk om de componenten die slechts in beperkte hoeveelheid aanwezig zijn, zeer selectief uit een mengsel te verwijderen. Dit kan worden bereikt door gebruik van hulpstoffen, die deze ongewenste bijproducten sterker aantrekken dan het hoofdproduct. Mijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe selectieve hulpstoffen zoals ‘ionic liquids’ als extractanten en ‘metal organic frameworks’ als adsorbentia.
De nieuwe scheidingsmethoden vinden toepassing bij de productie van hoogwaardige chemicaliën, in nieuwe ontziltingsprocessen, bij dieselproductie uit synthesegas, bij opslag van waterstof en het gebruik van biomassa.
Curriculum vitae prof.dr.ir. M.C. Kroon
Maaike Kroon (1980) behaalde cum laude haar ingenieursdiploma in de Chemische Technologie aan de TU Delft (2004). Voor haar afstudeerproject ontving zij een groot aantal prijzen, waaronder de Unilever Research Prijs en de prijs voor de beste afstudeerder van de universiteit.
In 2006 promoveerde Maaike Kroon cum laude in Delft op het proefschrift ‘Combined reactions and separations using ionic liquids and carbon dioxide’. Voor haar promotieonderzoek werd zij onderscheiden met de DSM Science & Technology Award en de KNCV-prijs.
Na haar promotie werkte Maaike Kroon als visiting assistant professor aan het onderzoekscentrum MATGAS in Barcelona (2007) en aan Stanford University (2008-2010). Ook was zij verbonden als universitair docent aan de sectie Proces & Energie van de TU Delft.
In december 2010 werd zij benoemd tot voltijdhoogleraar Scheidingstechnologie aan de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar zij onderzoek doet naar nieuwe duurzame scheidingsprocessen voor de chemische industrie.
Belangstellenden en introducé(e)s zijn van harte welkom!