Over Chemie van de wijn

Chemie van de wijn

Avondlezing door dr. Jack Bergsma georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Samenvatting
Tijdens de lezing worden een aantal (chemische) aspecten van de bereiding, de kwaliteit en het proeven van wijn besproken.

De samenstelling van de wijndruif vormt de basis voor een eerste alcoholische gisting.  Het “normale” gistingsproces leidt tot de vorming van ethanol, gevolgd door een langdurige bacteriële fermentatie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van koolzure gisting (“maceration carbonique”) waarmee wijnen worden geproduceerd die snel na productie kunnen worden geconsumeerd zoals bijvoorbeeld de bekende Beaujolais primeur.

De wijnen zoals wij die momenteel kennen zijn het resultaat van 6000 jaar lange historische en technische ontwikkeling binnen Europa en Azië.

De karakteristieken en kwaliteiten van wijnen worden in sterke mate bepaald door verschillende factoren.

We kunnen wijnen beoordelen op basis van een aantal criteria, die we kort de revue zullen laten passeren en tenslotte zullen we tijdens een practicum de theorie toetsen aan de theorie. 

Meer informatie over wijn kunt u vinden via onderstaande link.

http://www.nemokennislink.nl/publicaties/wijn

Curriculum vitae:
Jack Bergsma studeerde Scheikunde in Groningen en is afgestudeerd in de eiwitkristallografie bij Prof. Jan Drent. Na zijn promotie op het terrein van de microbiële biotechnologie (1983, prof. Dr. W.N. Konings) trad hij in dienst bij AVEBE waar hij onderzoek heeft gedaan naar enzymatische modificaties en structuur/functie relaties van zetmelen. Sinds 2000 is hij werkzaam als Senior Scientist bij de divisie “Voeding”. Hij houdt zich momenteel bezig met het ontwikkelen van nieuwe zetmelen en het introduceren hiervan bij de voedingsmiddelenindustrie.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.