Spreker: | Dr Lein Jan Bostelaar |
Datum: | 21 januari 2014 |
Aanvang: | 19:30 uur |
Locatie: | Collegezaal van het Polymer Science Park, Ceintuurbaan 15, 8022 AW Zwolle |
Samenvatting:
Wie wil er geen zonnepanelen op zijn dak met een regelkastje op zolder? Maar geen huiseigenaar wenst een afgebrand dak doordat het regelkastje de energie toch niet optimaal de leiding van het huis of van het energiebedrijf in loodst. Toepassingen van zonne-energie, windenergie, hybride en elektrische auto’s stellen nieuwe en zwaardere eisen aan de chemie in componenten zoals elektrolytische condensatoren. Deze componenten worden vaak beschouwd als “inert” hetgeen ze niet zijn.
De lezing levert een inkijkje in de chemie van glycolen, organische en anorganische zouten en polyolen als ze worden toegepast om de doorslagspanning te verhogen en brand te vertragen als ze onder ‘spanning’ staan. Tegelijkertijd ontstaat een inkijkje in de keuken van Vishay BCcomponents. Dit is een middelgroot trendvolgend bedrijf dat zich staande houdt in de wereld van Japanners en Chinezen, deels door moeizame analyses met NMR en HPLC-MS met daarbij mooie chemie en deels door vruchtbare samenwerking met de Aziaten.
Curriculum vitae dr. Lain Jan Bostelaar
Lein Jan Bostelaar heeft organische chemie gestudeerd aan de RU Leiden van ’74 tot ’79 met als hoofdvak synthese en confirmatieanalyse van DNA-fragmenten. Tijdens de promotie van ’80-’84 heeft hij enantio-selectiviteit van katalytische hydrogeneringen bestudeerd en de kristalstructuur van nikkeltartraat bepaald. Bij Philips Research in Eindhoven volgde van ’84 tot ‘90 onderzoek aan metaal-keramiek/glas verbindingen, van onder meer hoge druk natriumlampen, TV-buizen en keramische substraten. Bij Philips Components heeft hij van ’90-’97 bij de opkomst van kleurenprinters het piëzo-keramische element voor de Epson printers helpen ontwikkelen en produceren. Sinds 1997 is hij materiaal- en productontwikkelaar bij de fabriek van elektrolytische condensatoren in Zwolle, eerst eigendom van Philips daarna van BCcomponents en tegenwoordig van Vishay BCcomponents. Voor zijn werk bezoekt hij regelmatig leveranciers en een zusterbedrijf in Azië.
21.30 - 22 uur ALV
Na afloop van de lezing om ca. 21.30 uur is de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.