Over Eten met je neus

Eten met je neus

Avondlezing door Eric Kohlen (Givaudan)  georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Samenvatting
Hoe werkt geur en smaak bij de mens en waarom kunnen we geur en smaak toch zo moeilijk benoemen. De mens heeft in het algemeen wat meer informatie nodig om te weten wat hij ruikt en proeft. Ik laat met enkele leuke demo’s zien waarom dit zo moeilijk voor ons is.

Hoe zien onze geur en smaakmoleculen eruit en zijn er verschillen met de moleculen die je in de natuur aantreft. Bestaat er een structuur-activiteits relatie? Hoe ziet de wetgeving voor de smaakstoffen uit? Wat mag en wat niet ?

Op het einde van mijn lezing gaan we samen een flavour creëren. Ben benieuwd of er talent in Zwolle is.

Ik probeer mijn lezing luchtig en vermakelijk te houden en daar waar gewenst kunnen we dieper op de materie in gaan.

Kortom, vanavond ga ik over de tong…….

Curriculum vitae:
Eric Kohlen is geboren in 1963 te Heerlen. Na de MAVO heeft hij MBO-analytische chemie gestudeerd, gevolgd door HLO chemie aan de Hogeschool in Heerlen met als specialisatierichting organische chemie.

In 1988 volgde hij de Post-HBO cursus organische chemie van Prof. Dr. B. Zwanenburg aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Andere cursussen die hij heeft gevolgd zijn Schaalvergroting van Laboratoriumsyntheses, Post Academisch Onderwijs  Natuurwetenschappen, PAON (1994), Leergang Unilever Assistant Manager (1995), Scale-up, PAON (1996), Chemische procesontwikkeling, PAON (1997), Introduction to Aspen Plus, AspenTech Training (1999), Management cursus High output through people (2001), Project management course, internal (2002), Project leadership course, internal (2004), Advanced Course Biocatalysis, TU Delft (2005), Presentatietechniek (2006), PPL(A) (2007), School on Medicinal Chemistry, Leiden/Amsterdam Center for Drugs Research (2009), Biocatalysis in the Organic Chemistry, Ecole Superieure de Physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris van Prof. K. Faber (2010), Biocatalysis as a tool in the organic chemistry, Cincinnati USA (2010) en tot slot CPL(A) (2012).

Van 1987 tot 1988 deed hij zijn stage en afstudeeropdracht bij DSM Research te Geleen op de afdeling Intermediates Heterogene Gasfase Katalyse. Van 1988-1989 werkte hij als Chemisch analist bij Herschi Drinks te Heerlen en DSM Research te Geleen. Van 1989 tot 1995 was hij Research medewerker bij Unilever Research te Vlaardingen op de afdeling Bio-Organic Chemistry. In 1995 begon hij bij Givaudan (voormalig Quest Int.) te Naarden als Proces chemicus en vanaf 1999 als Bio-organisch chemicus op de R&D afdeling.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.