Spreker: | Drs. Olivier de Hon |
Datum: | 10 juni 2014 |
Aanvang: | 19:30 uur |
Locatie: | Collegezaal van het Polymer Science Park, Ceintuurbaan 15, 8022 AW Zwolle |
Samenvatting:
Doping staat in alle kranten. Sporters moeten oppassen met alles wat ze tot zich nemen, en zelfs met wat ze aanraken. Sportliefhebbers weten soms jaren na de finishlijn nog steeds niet wie als kampioen in de boeken komt te staan. Waarom is doping verboden? Wat wordt er gebruikt, waarom wordt er gebruikt, wat zijn de effecten en hoe wordt dit gedetecteerd? In vogelvlucht zal feit van fictie worden onderscheiden, al is er op dopinggebied ook een groot grijs gedeelte waar niet alles even duidelijk is.
Curriculum vitae Olivier de Hon
Olivier de Hon (1972) studeerde bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met als hoofdrichting inspanningsfysiologie. Sinds 1998 is hij werkzaam bij de Dopingautoriteit, aanvankelijk als wetenschappelijk onderzoeker en sinds 2001 als wetenschappelijk beleidsmedewerker. Zijn functie omvat het bijhouden van wetenschappelijke literatuur zodat de gegeven voorlichting en uitgevoerde controles een wetenschappelijke basis hebben. De Dopingautoriteit besteedt specifieke onderzoeken uit. In enkele gevallen wordt dit zelf uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn in de afgelopen jaren onder andere gericht geweest op:
- androgene anabole steroïden en lichaamssamenstelling
- beta2-agonisten en duurprestatie
- voedingssupplementen en doping
- denksport en doping
- dopinggebruik in fitnesscentra en in de breedtesport
- determinanten van dopinggebruik in verschillende groepen
- gezondheidseffecten van dopinggebruik
- prevalentie van dopinggebruik
- genetische doping
- de kwaliteit van dopinggeduide middelen
- de kosten van het anti-dopingbeleid.
Olivier de Hon onderhoudt contacten met het Wereld Anti-Doping Agentschap en diverse dopinglaboratoria in de wereld. Hij is lid van de wetenschappelijke raad medicatiebewaking van de stichting Health Base (Apotheker Medicatiebewaking), lid van de adviesraad van het “Informed Sport” programma (Brits supplementen-testprogramma) en adviseur van de “anabolenpoli” (speciale polikliniek bij het Kennemer Gasthuis in Haarlem).
Belangstellenden en introducé(e)s zijn van harte welkom!