Over Een gezonde relatie mens-huisdier

Een gezonde relatie mens-huisdier

Avondlezing door dr. ing. Paul A.M. Overgaauw georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Een gezonde relatie mens-huisdier

Samenvatting
Gezelschapsdieren spelen een belangrijke rol bij het fysieke en psychische welbevinden van de mens, vooral bij ouderen en voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze worden steeds vaker beschouwd als ‘lid van het gezin’. Dat kan echter doorslaan. Het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren wordt antropomorfisme genoemd.

In sommige gevallen kan dat leiden tot aantasting van het dierenwelzijn, te nauwe onderlinge contacten (bv. slapen met huisdieren, likken in het gezicht) en een risico op de overdracht van infecties. Dit worden zoönosen genoemd en vooral kinderen, ouderen zwangeren en mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om ziek te worden.

In de lezing worden deze risico’s besproken en aangegeven hoe iedereen, van diereigenaar tot professional, op een gezonde manier met huisdieren om kan gaan.

Curriculum Vitae:
CKZ-OvergaauwDhr. dr. ing. Paul A.M. Overgaauw is Afgestudeerd in 1985 als dierenarts. Daarna 5 jaar werkzaam in gemengde en gezelschapsdierenpraktijk. In 1990 gestart als dierenarts-onderzoeker in het bedrijfsleven.
In 1997 gepromoveerd en in 1998 geregistreerd als Specialist veterinaire microbiologie KNMvD en erkend als parasitoloog. In 2011 Diplomate of the American College of Veterinary Microbiologists (ACVM).
Van 2010 tot 2015 vanuit het Ministerie van Landbouw (groen lectoraat) Lector Diergezondheid aan de HAS Hogeschool in Den Bosch.
Sinds 2009 als gastonderzoeker verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences, Divisie Veterinaire Volksgezondheid, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
Voorzitter van ESCCAP Europe (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) en bestuurslid van ESCCAP Benelux.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.