Over Chemie achter narcose

Chemie achter narcose

Avondlezing door drs. S. Rijlaarsdam georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Chemie achter narcose

Samenvatting
De ontdekking van nieuwe moleculaire verbindingen met narcotische eigenschappen in de 19de eeuw, maakte tand- en heelkundige behandelingen aangenamer voor de patiënt. Begin 20ste eeuw kwam het synthetische lokaal anestheticum op de markt: procaine. Het werd een vervanger van cocaïne. In de Tweede Wereldoorlog werd morfine door het synthetische pethidine in Duitsland vervangen. Na 1950 werd het vak anesthesie een zelfstandig specialisme wat aanleiding was tot de ontwikkeling van halothane als vervanger van chloroform.

In Nederland werd het vak anesthesie door de inaugurele rede “De dood op tafel” van professor Smalhout op de kaart gezet. Narcose, verslaving, euthanasie en strijdgassen liggen in elkaars verlengde. Gebruik en misbruik kunnen vergeleken worden met de ploegscharen uit de bijbel. 

Curriculum Vitae:
1969 apothekersexamen
1969 -1979 ziekenhuis apotheker
1980 - 1998 openbaar apotheker
2002-2016 medewerker PUM (project uitzending managers)
Sinds 1982 lid Chemische Kring Zwolle

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.