Over Hoe uniek en persoonlijk is onze immuunrespons?

Hoe uniek en persoonlijk is onze immuunrespons?

Avondlezing door prof.dr. A.J.R. Heck georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle. Aansluitend aan de lezing vindt de algemene ledenvergadering plaats. 

Hoe uniek en persoonlijk is onze immuunrespons?
Rol van eiwit massaspectrometrie in de immunologie en virologie

Samenvatting
Model structuur van het SARS Spike eiwit gebonden aan een antilichaamMassaspectrometrie is een analytisch chemische methode om moleculen te karakteriseren en heeft zich in de laatste decennia ontwikkelt tot een van de meest gevoelige en dus meest gebruikte methoden om eiwitten te bestuderen in cellen, biopsies en bloed. Ons bloed zit vol met eiwitten en een belangrijk deel daarvan zijn eiwitten die we ook wel antilichamen noemen. Ongeveer 1/3 van alle eiwitten in ons bloed zijn antilichamen. Zoals de naam al aangeeft maken deze antilichamen deel uit van ons immuun systeem, en deze eiwitten richten zich o.a. op het neutraliseren/uitschakelen van pathogenen die ons lichaam binnen dringen, zoals bacteriën en virussen, maar ook kanker cellen. Antilichamen in ons lichaam worden gemaakt door gespecialiseerde cellen, genaamd B cellen. Daarvan bestaan er in ons lichaam 1012 verschillenden. Dit betekent dat wij in principe een zeer grote variëteit aan antilichamen kunnen maken. In deze lezing zal ik proberen uit te leggen hoe we met behulp van massaspectrometrie in kaart proberen te brengen welke antilichamen in ons lichaam geproduceerd worden, en hoe we dat kunnen meten. B cell produceert antilichamenDaarmee kunnen we vragen gaan stellen zoals; Hoeveel verschillende antilichamen zitten er in ons bloed? Hoe persoonlijk en uniek in ons antilichaam repertoire?
Hoe persoonlijk en uniek reageren wij op een (COVID) infectie? Hoe persoonlijk en uniek reageren wij op een (COVID) vaccinatie? Kunnen we mensen die goed reageren op een behandeling of een ziekte identificeren, en hun antilichamen gaan gebruiken om andere mensen te behandelen?

Curriculum Vitae
CKZ-HeckAlbert Heck (1964) zijn onderzoek richt zich op het karakteriseren van eiwitten. Aan de ene kant is hij een echte technologie-nerd die graag nieuwe methoden ontwikkelt, aan de andere kant houdt hij zich bezig met de bestudering van het leven d.m.v. de analyse van biomoleculen. In 2017 ontving hij de NWO-Spinozapremie.

 

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.