Poeder en alkyd coatings van polycarbonaten gebaseerd op extracten uit citrusvruchten en CO2
Avondlezing door prof. dr. C.E. Koning georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.
Poeder en alkyd coatings van polycarbonaten gebaseerd op extracten uit citrusvruchten en CO2
Samenvatting
De natuurlijke grondstof limoneen kan door eenvoudige stoomdestillatie worden gewonnen uit bijvoorbeeld schillen van citrusvruchten. Door oxidatie kan limoneen vervolgens worden omgezet in limoneenmonooxide of limoneendioxide. Met behulp van een eenvoudig te maken zink complex werd limoneenmonooxide gecopolymeriseerd met CO2 onder vorming van poly(limoneen carbonaat). Door de relatief hoogmoleculaire polycarbonaten om te esteren met diverse diolen, met behulp van een goede omesteringskatalysator, werden vervolgens OH-getermineerde polycarbonaten verkregen met aantal gemiddelde molecuulmassa’s van ca. 3.000-10.000 g/mol. Hoewel de oorspronkelijke doelstelling van deze studie het ontwikkelen van poedercoatings was, werden in eerste instantie de coatingeigenschappen bepaald aan de hand van uit oplosmiddel gegoten coatings die waren vernet met polyisocyanaten. De beste resultaten werden behaald voor polycarbonaten die door thiol-een chemie op de isopropenyl zijgroepen waren voorzien van primaire OH groepen. Ook de directe vernetting middels thiol-een chemie van de isopropenyl zijgroepen met trifunctionele thiol verbindingen bleek te lukken en resulteerde in poedercoatings met veelbelovende eigenschappen.
Verrassend was de probleemloze copolymerisatie van limoneendioxide met CO2. Terwijl het difunctionele karakter van limoneendioxide geleringsproblemen had kunnen geven, bleken er vrijwel lineaire polycarbonaten te worden gevormd met een smalle molecuulmassaverdeling en met in iedere repeterende eenheid een epoxide functionaliteit als zijgroep. De chemische modificatie van vrijwel alle epoxide zijgroepen met vetzuur resulteerde in een volledig hernieuwbaar, kamvormig alkyd-achtig polymeer dat middels oxidatieve vernetting met zuurstof uit de lucht uit te harden was en veelbelovende eigenschappen liet zien.
Curriculum Vitae
Cor Koning studeerde polymeerchemie en promoveerde daarna in 1987 op een polymeerchemisch onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Na zijn promotie heeft hij afwisselend gewerkt in de industrie en in de academische wereld, soms gelijktijdig. Gedurende zijn industriële carrière werkte bij DSM Research in Geleen en bij DSM Coating Resins in Zwolle en sinds de overname van DSM Coating Resins door het Duitse Covestro is Cor Koning Covestro Science Fellow op het gebied van Polycondensatie Chemie en Technology.
In zijn academische carrière was Cor Koning actief op de Vrije Universiteit van Brussel en op de TU Eindhoven en was daar eerste promotor van 46 promovendi.
Momenteel combineert hij zijn rol bij Covestro met een aanstelling als Honorary Professor aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van Duurzame Coatings en Plastics.
Cor Koning is co-auteur van meer dan 250 wetenschappelijke publicaties en is mede uitvinder van meer dan 100 patenten.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.