Over Complexiteit van eiwittransitie

Complexiteit van eiwittransitie

Wegens omstandigheden gaat deze lezing helaas niet door. 
Er wordt gekeken naar een nieuwe datum, later in het jaar.

Avondlezing door dr. Martina Sura georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Complexiteit van eiwittransitie

Samenvatting

Het grootste deel van de eiwitten die we consumeren, bestaat op dit moment uit dierlijke eiwitten. Van de eiwitconsumptie in Nederland is 39 procent van plantaardige oorsprong en 61 procent van dierlijke oorsprong. Met de term eiwittransitie wordt de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar (meer) plantaardige en alternatieve eiwitten bedoeld. De eiwittransitie moet zorgen voor een betere balans tussen dierlijke en plantaardige consumptie. Uiteindelijk zorgt eiwittransitie voor deze einddoelen:  Minder impact op het milieu, Voedselzekerheid, Gezondere voeding. Het lijkt eenvoudig, maar is wel heel complex. Tijdens de lezing duiken we in de complexiteit van de eiwittransitie.

Curriculum Vitae

marina suraMartina Sura is bij Hogeschool Van Hall Larenstein  (HVHL) in het Friese Leeuwarden gestart in november 2022 als lector eiwittransitie. De geboren Tsjechische volgde haar opleidingen, master en Ph.D. in microbiologie, aan de Universiteit voor Scheikunde en Technologie in Praag. Na haar promotie heeft ze eerst als assistant professor aan dezelfde universiteit gewerkt, voordat zij in Leeuwarden aan de slag ging als docent-onderzoeker en senior onderzoeker bij de opleiding Biotechnologie. “Als lector Eiwittransitie aan HVHL wil ik mij inzetten om onderzoek, onderwijs, werkveld en samenleving te verbinden. Ik ga daarvoor graag nieuwe samenwerkingsverbanden aan om zo de eiwittransitie gezamenlijk mogelijk te maken.”

Vanuit voorgaande functies, heeft Sura haar kennis van microbiologie en biotechnologie, genetische modificaties en de rol van microben (zoals bacteriën) in de bodem, planten, voedselkwaliteit en menselijk gezondheid gericht uitgebouwd. “Deze kennis ga ik actief inbrengen in de eiwittransitie zodat we nieuwe paden gaan bewandelen.”

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.