Over De chemie achter biogas

De chemie achter biogas

Avondlezing door dr. Guillaume Counotte georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle. Na de lezing vindt de Algemene Ledenvergadering plaats.

De chemie achter biogas

Samenvatting
Wat een goed idee! Afval en mest gebruiken om gas te maken zodat we geen aardgas meer nodig hebben. Je mengt wat mest, tuinafval, etensresten, enzovoort bij elkaar, wacht even en je krijgt gratis gas.

Dat is de gedachte, maar helaas: de chemie is weerbarstig. Bacteriën doen hun werk, maar die moeten wel goed verzorgd worden. Anders kunnen ze hun interne chemische reacties niet goed uitvoeren. Welke dat zijn, wordt uitgelegd. Maar ook welke metalen moeten aanwezig zijn willen deze oeroude bacteriën hun werk goed kunnen doen. En is dat gas dat vrijkomt wel meteen bruikbaar? We willen natuurlijk methaan hebben, maar biogas is meer dan alleen methaan. Wat dan? Ook dit proces wordt uitgelegd. En hoe zit het met dit biomethaan: is dat vergelijkbaar met aardgas? Wat kost dat per kuub? En kunnen we al van het aardgas af met dit biomethaan?

Curriculum Vitae
CKZ-CounotteDr. Guillaume Counotte was tot voor kort Senior Onderzoeker afdeling R&D van de  Gezondheidsdienst voor Dieren. Na de opleiding tot Biochemicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promotieonderzoek op het gebied van pensfermentatie bij koeien aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht (cum laude), is hij werkzaam geweest bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in diverse functies. In 1998 volgde registratie als Europees Toxicoloog met als aandachtsgebied veterinaire toxicologie en dan vooral spoorelementen, veevoeder, drinkwater en lucht. De laatste jaren vooral werkzaam geweest in projecten op het gebied van biomarkers in relatie tot duurzame veehouderij en gezonde dieren.

Tijdens zijn promotietijd heeft hij ook onderzoek heb gedaan naar de gasvorming van anaerobe bacteriën uit de pens van koeien en in de jaren ‘80 samen met de Arbeidsinspectie naar het vrijkomen van (zeer) schadelijke gassen uit mestvertering door bacteriën:

G. H. M. Counotte, B. van Keulen, G. W. Lieben, E. Mulder, L. T. van der Veen, D. Verbiesen en P. Zandstra, 1988, Gevaren bij het mixen van mengmest in ligboxenstallen: het vrijkomen van zwavelwaterstof en blauwzuurgas, Gezondheidsdienst voor Dieren

Een ander belangrijk onderzoeksgebied was de effecten van spoorelementen en zware metalen op de gezondheid van dieren en de effecten daarvan op melk, ei en vlees. In diverse publicaties werden de resultaten van dit onderzoek vastgelegd.   

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.