Over Topologische materialen

Topologische materialen

Avondlezing door prof.dr. C.W.J. Beenakker georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Topologische materialen

Samenvatting
Topologische materialen onderscheiden zich door hun unieke elektronische eigenschappen die niet veranderen door vervormingen of verontreinigingen. Zulke eigenschappen noemt men "topologisch" met een verwijzing naar een wiskundig concept dat inhoudt dat een ring niet vervormd kan worden tot een knikker omdat hun topologie anders is. De studie van topologische materialen heeft geleid tot de ontdekking van een nieuwe klasse van isolatoren, zogenaamde topologische isolatoren, die aan hun oppervlak elektriciteit geleiden zonder weerstand terwijl ze in hun binnenste isoleren. In deze lezing zal ik proberen de wereld van topologische materialen te ontsluieren. De mogelijke toepassingen zijn nog onzeker, maar het is een fascinerend onderwerp op het snijvlak van fysica en chemie.

Curriculum Vitae
CKZ BeenakkerCarlo Beenakker onderzoekt de eigenschappen van topologische materialen op het Instituut-Lorentz voor theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden. Met name de toepassing in quantum computers staat in dit onderzoek centraal.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.