Over AlphaFold: een revolutie in de eiwitstructuurvoorspelling

AlphaFold: een revolutie in de eiwitstructuurvoorspelling

Avondlezing door prof.dr. Titia Sixma georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

AlphaFold: een revolutie in de eiwitstructuurvoorspelling

Samenvatting
De manier waarop aminozuurketens zich opvouwen tot eiwitten is cruciaal voor hun functie. Het aantal verschillende manieren waarop dit zou kunnen is zo groot dat het lang onmogelijk leek om eiwitstructuren te voorspellen. Verrassend genoeg bleek Artificial Intelligence (AI), in de vorm van AlphaFold dit wel te kunnen.

In deze lezing bespreken we welke informatie er gebruikt is, hoe AlphaFold ook in de AI vernieuwend was en wat dit nu in de praktijk betekent voor structuurbiologie en de inzichten in eiwitfuncties bijvoorbeeld in het ontstaan en voorkomen van kanker.  

Curriculum Vitae
CKZ-SixmaHet lab van Titia Sixma bestudeert moleculaire mechanismes met een combinatie van structuurbiologie, biofysische en biochemische methodes. Ze focussen op regulatie van DNA door ubiquitinering en op DNA mismatch reparatie die van belang zijn voor begrip van het ontstaan van kanker.

Titia Sixma heeft scheikunde gestudeerd in Utrecht, haar PhD behaald in Groningen bij Wim Hol en een postdoc gedaan op Yale. Ze is groepsleider in het Nederlands Kanker Instituut, maakt deel uit van het Oncode Instituut en is bijzonder hoogleraar aan het ErasmusMC in Rotterdam. Ze is lid van EMBO, de Academia Europaea en van de KNAW.   

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15/jaar bij automatische overboeking.