Over Natuurlijke Smaakstoffen

Natuurlijke Smaakstoffen

Avondlezing door Jules Beekwilder georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Natuurlijke Smaakstoffen

Samenvatting
Essentiële olie heeft een belangrijke plaats in de hedendaagse economie, voor toepassingen in de smaak, geur, voeding, therapeutische behandeling en cosmetica. Deze olie wordt uit reststromen van planten materiaal geëxtraheerd, zoals sinaasappel schillen uit de sap-industrie, of hout afval uit de papier industrie. Ook worden er materialen gebruikt die speciaal voor de essentiële olie worden verbouwd, zoals akkermunt, lavendel en patchouli. In sommige gevallen wordt essentiële olie verkregen uit plantensoorten die een gecompliceerde levenscyclus hebben, en die daarom lastig te kweken zijn. Voorbeelden zijn de Sandelhout boom uit India en de Candeia boom uit Brazilië. Beide soorten produceren hoogwaardige olie voor cosmetica en parfums, maar hebben meer dan 10 jaar groei nodig voor ze geoogst kunnen worden, en worden met uitsterven bedreigd door illegale houtkap. In die gevallen kunnen de belangrijkste ingrediënten van de essentiële olie ook via fermentatie gemaakt worden. Vaak zijn dit zogenaamde sesquiterpenen. Deze materialen worden op een duurzame manier geproduceerd, zonder gebruik van pesticiden, vormen geen bedreiging voor uitstervende soorten, en hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk. Met de voortschrijdende ontwikkeling van de fermentatie technologie wordt het ook mogelijk om materialen die een lagere kilo prijs en een groter marktvolume hebben via biotechnologie te produceren.

Curriculum Vitae
Vanaf 1983 heb ik een studie chemische biologie aan de Universiteit van Utrecht gevolgd, daarna in 1996 gepromoveerd in de biochemie aan de Universiteit van Leiden. Na postdoc posities in Leiden en Wageningen ben ik in 2000 aangesteld als onderzoeker bij Wageningen Research. Sinds 2019 ben ik Chief Technology Officer bij Isobionics, onderdeel van BASF. Ik ben co-auteur op 135 wetenschappelijke publicaties en 15 patent families. Tijdens mijn academische carrière in Wageningen heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met de vraag hoe planten bruikbare ingrediënten maken. Dit onderzoek heeft zich gericht op analyse van metabolieten, het ontrafelen van metabole routes, en het engineeren van metabole routes in planten en in micro-organismen.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €17,50/jaar bij automatische overboeking.