Over Blootstelling aan microplastics uit onze leefomgeving

Blootstelling aan microplastics uit onze leefomgeving

Avondlezing door prof.dr. Marja Lamoree georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Blootstelling aan microplastics uit onze leefomgeving

Samenvatting
In ons dagelijks leven worden we allemaal blootgesteld aan een groot aantal chemische stoffen, afkomstig uit onze leefomgeving en aanwezig in voedsel, water, lucht, huisstof enz. Veel van deze stoffen hebben een organisch karakter en worden geanalyseerd met ‘klassieke’ analysemethoden zoals gaschromatografie- en vloeistofchromatografie gekoppeld met massaspectrometrie. Sinds 15-20 jaar realiseren we ons dat we ook worden blootgesteld aan micro- en nanoplastics (MNPs), kleine plastic deeltjes die door het gebruik van plastic producten gevormd worden, of aanwezig zijn in persoonlijke verzorgingsproducten. Voor de kwantitatieve analyse van MNPs in milieu- en menselijke monsters (bijv. bloed) hebben we een analysemethode op basis van pyrolyse gekoppeld aan gaschromatografie-massaspectrometrie ontwikkeld en toegepast. Deze methode kan breed worden toegepast, en er zullen resultaten gepresenteerd van de bepaling van MNPs in oppervlakte- en drinkwater en menselijk bloed. 

Biografie
CKZ-LamoreeMarja Lamoree is hoogleraar Analytische Chemie voor Milieu en Gezondheid bij het Amsterdam Institute for Life and Environment van de Vrije Universiteit.
Ze studeerde analytische chemie aan de Vrije Universiteit en promoveerde aan de Universiteit Leiden, waar ze zich richtte op geavanceerde analytische scheidingstechnieken in combinatie met massaspectrometrie. Ze is gespecialiseerd in effectgerichte analyse, waarbij ze methoden ontwikkelt om chemische blootstelling in zowel de mens als het milieu en de leefomgeving te bepalen. Marja's onderzoek omvat het bestuderen van nano- en microplastics, plastic additieven en opkomende verontreinigingen in complexe mengsels. Ze past geavanceerde chromatografische en massaspectrometrische technieken toe om verschillende menselijke weefsels te analyseren, zoals bloed, vruchtwater en placenta, om een beter inzicht te krijgen in chemische blootstelling en de mogelijke effecten daarvan op de gezondheid.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €17,50/jaar bij automatische overboeking.