Over Vuurwerkchemie

Vuurwerkchemie

Avondlezing door J. Hoogland en C. Jacques georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Vuurwerkchemie

Samenvatting
Er wordt een overzicht gegeven van verleden, heden en toekomst van vuurwerk. Diverse grondstoffen en hun functie, pyrotechnische mengsels en hun effecten en de rol van de chemie. Verschil tussen stuwlading en effectlading. Grondvuurwerk en luchtvuurwerk.  Image van (oudejaars) vuurwerk, milieu effecten. Nieuwe ontwikkelingen waarbij wel hetzelfde effect wordt bereikt maar zonder de negatieve kanten van het huidige “wettelijke” vuurwerk. Na de pauze zal –weer en weder dienende– buiten een demonstratie worden gegeven van het nieuwe type vuurwerk. 

Curriculum vitae:
Jan Hoogland is directeur eigenaar van VCM BV in Leusden, een advies en opleidingsbureau dat o.a. actief is op het gebied van het omgaan met gevaarlijke stoffen, inclusief vuurwerk. VCM is een door het KIWA erkende exameninstelling voor persoonscertificering tot vuurwerkdeskundige. Via Volker Stevin is hij in de opleidingswereld gekomen en heeft tenslotte VCM overgenomen. Hij heeft een jarenlange ervaring op het gebied van vuurwerk.

Charles Jacques is geregistreerd vuurwerkdeskundige en directeur eigenaar van Event Productions in Haarlem, een bedrijf gespecialiseerd in pyrotechniek, speciale effecten, vuurwerk en pyrotechnische toepassingen. Hij verzorgt de pyrotechniek en speciale effecten bij grote nationale- en internationale evenementen, concerten, televisieregistraties en theaterproducties.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.