Over Van zwarte borstkoekjes tot kokindjes

Van zwarte borstkoekjes tot kokindjes

Zolang de besmettingen met Covid-19 niet zeer laag zijn, proberen we de bijeenkomsten digitaal te laten doorgaan.

Avondlezing door dr. M. Hendriksen georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Van zwarte borstkoekjes tot kokindjes

Samenvatting
De smaak van drop wordt door Nederlanders als onderdeel van de nationale identiteit beschouwd. Maar waarom eigenlijk? Zoethout is geen inheemse plant, drop werd pas in de zeventiende eeuw door apothekers in de Nederlanden geïntroduceerd als hoestmedicijn, en het wordt ook elders gegeten. In deze lezing leg ik uit hoe drop door het werk van apothekers en chemici onderdeel werd van de Nederlandse nationale identiteit, en hoe het proeven van smaken uit het verleden ons kan helpen de geschiedenis beter te begrijpen. 

Curriculum Vitae
CKZ-dropmaken.jpgMarieke Hendriksen is wetenschaps- en kunsthistoricus, gespecialiseerd in materiële cultuur van en sensorische ervaringen in vroegmoderne chemie en geneeskunde. Marieke is werkzaam bij NL-Lab, een KNAW-groep die onderzoek doet naar Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden.

Wij hopen dat u net zo enthousiast bent geworden als wij en we hopen u te kunnen begroeten bij onze eerstvolgende online lezing!

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de Chemische Kring Zwolle
Jenneke Pandelaar

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

In navolging van andere kringen zullen wij nu ook gaan starten met het online aanbieden van onze lezingen. U kunt dan thuis vanuit uw comfortabele stoel onder het genot van een kopje thee of koffie de lezingen volgen via het programma Microsoft Teams. Daardoor is het mogelijk om tijdens de lezing ook vragen te stellen en te discussiëren.

Meldt u aan en krijg de link om aan deze lezing deel te nemen.

Download hier de Teams-handleiding.